فیزیولوژی
فیزیولوژی : مطالعه عمل اندامها و شرایطی که عمل این اندامها را در موجودات زنده تعیین می کند .
مشخصات موجود زنده :
۱) تحریک پذیری : موجود زنده به محیط اطراف خود حساس است ، یک تغییر در محیط منجر به یک جواب می شود .
۲) قبلیت هدایت : انتقال یک موج تحریک از یک سلول به سلول دیگر است .
۳) قابلیت انقباض : قدرت سلولها برای کوتاه شدن و در نتیجه تولید حرکت است .
۴) جذب و همانند سازی :
جذب قابلیتی است برای وارد کردن مواد به درون سیتوپلاسمشان ، عمل جذب فوق العاده انتخابی است .
همانند سازی روندهایی است که توسط آنها مواد جذب شده برای ساختن پروتوپلاسم مورد استفاده قرار می گیرند .
۵) دفع و ترشح : قابلیت بیرون راندن مواد زائد دفع گفته می شود و مواد تولید شده توسط سلول که برای بدن مفید است و آن مواد به درون مجاری یا جریان خون راه می یابند ترشح می گویند .( سلولها موادی از خون می گیرند و از آنها ترشحات مشخص می سازند و آنها را به درون مجاری یا به درون جریان خون دفع می کنند که این عمل ترشح نام دارد .)
۶) تنفس : استفاده از اکسیژن و تولید دی اکسید کربن رویهم تنفس است که مرحله اصلی در متابولیسم و تولید انرژی می باشد .
۷) نمو و تولید مثل : افزایش مقدار پروتوپلاسم از منابع داخل ارگانیسم که ناشی از افزایش تعداد سلولها توسط میتوز است را نمو گویند . نمو شامل عمل ترمیم نیز می شود. تولید مثل تشکیل افراد جدید نسل بعدی می باشد.
۸) سازمان بندی : هر سلول به صورت کامل چنان سازمان یافته که یک عمل را انجام می دهد .
هوموستاز : مکانیسمهای تنظیم کننده ای که تمایل دارند بدن را در یک حالت پایدار نگه دارند مکانیسمهای هوموستاتیک نامیده می شوند و کار آنها موسوم به هوموستاز است .
آب : مقدار زیادی آب در تمام بافتهای زنده دارد . واکنشهای شیمیایی در سلول احتیاج به وجود آب دارند .
مواد معدنی : برای نگهداری شرایط اسمزی مناسب و تعادل اسیدی بازی ، انعقاد خون ، تشکیل استخوان ها ، تشکیل ترشح داخلی غده تیرویید ، حمل اکسیژن و دی اکسید کربن ضروری هستند .
نکته : یونهای سدیم و کلر به غلظتهای زیادتر از یونهای دیگر در مایعات خارج سلولی وجود دارند اما در داخل سلولها یونهای پتاسیم و فسفات از سایر یونها فراوانترند .
پروتین ها : قالب اصلی پروتوپلاسم را تشکیل می دهند ، منشا آنزیمها و هورمونها هستند . نمو بافتهای جدید و ترمیم بافتهای پیر بستگی به وجود پروتین دارد .
کربوهیدرات ها : شامل قندها و نشاسته ها هستند و منبع انرژی می باشند .
چربی ها : منبع انرژی بوده و در بافت چربی ذخیره می شوند ، همچنین به عنوان عایق عمل کرده و از دفع حرارت از بدن جلوگیری می کند . در حمل ویتامینهای محلول در چربی شرکت می کنند .
نکته : پروتئینها می توانند به کربوهیدرات تبدیل شوند و کربوهیدراتها نیز می توانند به چربی تبدیل شده و در بافت چربی ذخیره شوند .
توزیع یونها روی غشا سلول : غشا سلولی در مورد یونهاای که از آن عبور می کنند به طور بسیار انتخابی عمل می کند یعنی مانع از این می شود که بعضی مولکولها وارد آن شوند اما به سایر مولکولها با همان اندازه اجازه می دهد از آن عبور کنند . به طور مثال : یونهای پتاسیم مقدار بیشتری در داخل سلول و یونهای سدیم بیشترین تعداد را در خارج از سلول دارد . برای رسیدن به تعادل یونهای پتاسیم به طرف خارج سلول کشانده می شوند ولی نفوذ پذیری انتخابی غشا سلول ، یونها را در هنگامی که سلول در حال استراحت است در همان وضعیت اولیه نگه می دارد . با تحریک یک سلول این خاصیت نفوذ پذیری دچار تغییر می شود و از این خاصیت کم می شود و یونها تمایل پیدا می کنند در جهتی که منجر به تعادل در دو طرف غشا می شود حرکت نمایند . در زمان استراحت خارج یک غشا حامل بر مثبت و داخل آن حامل بر منفی می باشد . در هنگام تحریک بارهای الکتریکی به طور موقت معکوس می شوند و علت آن همان جابجایی پتاسیم و سدیم در ناحیه غشا می باشد .
در هنگام جابجایی بارهای الکتریکی یک اختلاف پتانسیل بوجود می آید که بر اثر معکوس شدن پتانسیل ، گفته می شود که غشا سلول دپولاریزه شده است .
" تبادلات در غشا سلول "
تصفیه یا فیلتراسیون : عمل فیلتراسیون به علت وجود فشارهای نامساوی در دو طرف غشا انجام می گیرد . مولکولهای کوچکتر از اندازه سوراخهای غشا از یک طرف به طرف دیگر غشا عبور می کنند . فشار خون مویرگها که از فشار فضای بین بافتی بیشتر است ، مسول فیلتراسیون مواد غذایی از خون به سلولهای بافت است .
انتشار یا دیفوزیون : مولکولها تمایل دارند که از ناحیه با غلظت زیاد به نواحی با غلظت کمتر حرکت کرده و به یک حالت تساوی برسند . بر الکتریکی یونها ، گازها از بدن ( مولکولهای اکسیژن از ریه ها به درون خون ) و مایعات ( مواد غذایی در خون به سلولها ) همگی از نواحی با غلظت زیاد به نواحی به غلظت کم انتشار می یابند .
اسمز : هنگامی که غلظتهای نامساوی از یک ماده محلول توسط غشایی که نسبت به ماده محلول نفوذ ناپذیر است از یکدیگر جدا شده باشند اسمز ایجاد می شود . ماده محلول نمی تواند از غشا عبور کند بنابراین ماده حلال از میان غشا به سوی طرفی که دارای غلظت بیشتری است به حرکت در می آید تا غلظت در دو طرف برابر شود .
حمل فعال : حرکت مواد در برابر مخالفت یکی از حرکت مولکولی ( تصفیه ، انتشار و اسمز ) احتیاج به صرف انرژی دارد که توسط فعالیت سلول یا توسط یک دستگاه ثانوی تامین می شود . حمل فعال برای نگهداری یونهای سدیم با غلظت مناسب در خارج غشا سلول ضروری است .
نکته : تصفیه ، انتشار و اسمز همگی غیر فعال یا پاسیو می باشند و احتیاج به صرف انرژی ندارند .